Fiskaa.jpgcontrast1.jpg

Trange kår, sterke folk

Ola Barkve takker Arne Kleppa for et interessant foredrag med utgangspunkt i boka "Det sviv ikkje lenger"

Om noen skulle tro at historieinteresse var et uttrykk for en oppfatning av at «alt var bedre før», tar de feil. I alle fall når det gjelder Arne Kleppa, som sammen med Johan Livastøl, Sigbjørn Schmidt og Jens Kleppa har skrevet boka «Det sviv ikkje lenger» om avsidesliggende og fraflytta gårder i Hjelmeland.

Tirsdag 10. mars 2020 holdt Kleppa et engasjert foredrag om livet i «gamle dager» på småbruk og husmannsplasser for et førtitalls frammøte i Biblioteket på Jørpeland. Det var sannelig ingen romantisering av fortiden, men en levende skildring av fargerike og sterke mennesker som slet seg gjennom livet i det vi i dag vil oppfatte som ytterst trange kår.

Ideen til boka sprang ut av et turprosjekt – arrangerte turer til avsidesliggende, nedlagte gårder i Hjelmeland, en kombinasjon av turglede og interesse for lokalhistorie. I kåseriet sitt ga Arne Kleppa tilhørerne noen glimt inn i det harde livet på disse avsidesliggende gårdene, fra Driftland og Vormeland, fra Tengesdal og Jørmeland og Segadal.

Det måtte styrke til for å klare seg på slike steder, og sterke var de, de fem søsknene som holdt ut på Driftland til noen av dem ble så gamle at de måtte bæres ned for å tilbringe sine siste år på sjukeheimen i Årdal. Sterk var den også, familien på mor, far og 13 barn som i 1891 emigrerte til Amerika fra husmannsplassen Oksabåslia og slo seg ned i Illinois. Og sterk var han, Olav Kløv, som i 1906 ble rammet av poliomyelitt, tre år gammel, og ble lam fra livet og ned. Likevel klarte han seg gjennom livet på fjellgården Kløv «med overkropp som en hellensk bryter» og en imponerende aksjonsradius på hjemmelagede krykker.

Nei, Arne Kleppa og hans medforfattere til «Det sviv ikkje lenger» romantiserer sannelig ikke om fortiden. Men de tatt vare på en viktig del av vår felles historie, og har dessuten laget en varm hyllest til menneskene som levde på steder hvor ingen lenger bor.

Joomla templates by a4joomla