Fiskaa.jpgcontrast1.jpg

Barkved, Ivar

Ivar Barkved forteller

Ivar Barkved f. 1916 død 2003, Sønn av Maria og Kornelius Barkved.

Intervju 2002 ved Annalisa Thelin Knutsen.

Rett etter at Ivar var konfirmert i 1932 reiste han og faren til Mosterhavn og hentet en båt de hadde kjøpt.

”Magda” var 50 fot og hadde en 30 hesters Rap motor. Båten var ”tungbygde” sterk- så den tålte en støyt. Den var 7 år gammel da de kjøpte den, og var bygd på Lista. De gikk på fiske med den. Sildafiske begynte som regel ved Bergenskanten, så fulgte de silda sørover mot Utsira, Røver, Tananger og til Egersund. De fisket også brisling i fjordene opptil Sognefjorden, Hardanger og Lysefjorden. Han var ofte følgebåt når de gikk med nota. Ivar drev fiske under krigen, men fikk ikke lov å gå til byen i privat ærend. I Krigsårene fraktet han folk som skulle til sykehuset, men da måtte han først skaffe tillatelse av tyskerne før han fikk gå i syketransport. Om bord hadde han livbelter til alle.

 

På vei til Kvellvågbasaren. i "Magda".
Foran sitter Lars A. Nag og Torleif Melberg.
Bak: Oskar Nag, Else Heggheim, Signe Nag, Anna Melberg og Børre Næss.

 

Ivar hadde båten til 1947, da begynte han på stålverket. Båten ble solgt til Karmøy og senere bygd om til lystbåt. Den gikk visst på et skjær og fikk en del skader. Han har prøvd å finne ut hvor båten ble av men vet det ikke. Ivar tok skipperskolen i Stavanger og seilte som styrmann på ”Ledaal” eid av Olsen i Stavanger. De gikk et års tid på Murmansk, Nord Norge og ellers i Europa, slik at han fikk fartstid. Han førte andre ”større” båter og gikk på Bergen, rundt kysten til Oslo og Halden i fraktefart. Da han solgte Magda, kjøpte han en gavlebåt som ligger i sjøhuset ennå. Han savnet livet på sjøen.

Ivar fortalte at han og andre ungdommer fra Jørpeland pleide å dra på Kvellvågsbasaren. Det samlet seg mye folk i Kvalvåg på Skjærtorsdagene når det var basar. Svært ofte vant han noe. På bedehuset hadde de en stor kaffekjel, selv hendte det at ungdommene kokte kaffe på kaien på primus. Der kunne de danse til ”mornings” hvis de fant seg ei jente.

 

Joomla templates by a4joomla