Kontingent Strand Historielag for 2025
UpublisertKontingenten for 2025 blei vedtatt på årsmøtet i 2024. Kontingenten utgjer kr 200,- og kan betalast til bankkonto nr. 3205 40 27035 eller ved å vipsa til #585755.
Mandag 24. mars kl. 19 markerer vi 200-årsminnet for utvandringen til Amerika med stort møte i Torghuset. Terje Iversen, Ove Sandvik og Harald Olsen holder foredrag. Det blir opplesing av amerikabrev og sang av Seniorkoret. Vel møtt!
De som dro til Amerika
UpublisertMandag 17. februar kl. 18.30 blir det årsmøte i Strand historielag i Torghuset. Kl. 19 holder Marie Jøssang og Harald Maaland bildeforedrag om hva vann og elver har betydd for liv og næring i Strand. Vel møtt!
Folk i Strand er ivrige turgjengere, det er det ingen tvil om. De møter til og med mannsterkt opp for å høre noen holde foredrag om å gå på tur! Så var det heller ingen hvem som helst som mandag 20. januar fortalte og viste bilder fra den fantastiske naturen i Strand: Få vet så mye om dette emnet og kan fortelle så engasjert om det som John Petter Nordbø fra Stavanger turistforening.
«Såg du dette, eller gjekk du forbi?» var tittelen på foredraget hans. Godt poeng: Har du øynene med deg og vet litt om hva du skal se etter, kan du få enda større opplevelser med deg fra turene i skog og hei. «Vi turfolk vet ofte lite om naturen,» hevder Nordbø, og det må nok mange av oss innrømme er rett. Hvor mye vet vi om fugler og dyr og planter og trær – hvor mye kjenner du igjen, og hva kan du navnene på? Og hvorfor vokser og trives det her?
Kanskje tenker vi heller ikke alltid så mye over typen natur vi vandrer gjennom, og her har Strand et sant mangfold å by på: Nordbø tok oss med på en bildevandring fra hagemark nede ved sjøen i Barkavika til kystlynghei, myrer, gammelskog, eikeskog og regnskog – ja, det finnes faktisk regnskog også her, ved Sørskår – til nakne vidder på snaufjellet. Hver av disse naturtypene byr på sine egne skattkamre av planter, dyre- og fugleliv. Tar du tida og litt kunnskaper til hjelp, kan du få turen beriket av nye opplevelser.
Nordbø avrundet med tips om tre fine turer: Eikeskogen i Ugeliåsen, området Heiahorn – Gudbrandsdalen – Småsildalen, og kystlynghei og myr ved Grimsåsen i Holtaheia. Det er bare å ta beina fatt!
Underkategorier
Lagsmøte om Kolabyda 15-1-2020
Tora-Liv Thorsen fortalte for ivrige lyttere..
Levende historie fra Kolabygda
Et fullstappet kjellerlokale i Folkets hus på Jørpeland ble onsdag kveld 15. januar presentert for levende historie fra Kolabygda, det nyeste tilskuddet til Strand kommune. Engasjert og kunnskapsrik forteller var Tora-Liv Thorsen, med god assistanse fra Eli Helena Stein. Det var en historie om et liv i små kår, på små gårdsbruk med noen få kyr, noen sauer og høns, der det for det meste var nødvendig å kombinere med fiske for å skaffe seg nok til å leve av. Den som eide skog, var også bedre stilt. Bygda har jo navnet sitt fra brenning av trekull, som ikke minst ga tjære til å tjærebre båtene. Tre sagbruk har det også vært i Kolabygda. Det var også en historie om godt naboskap og samhold, og en sjelden gang om store lykketreff, som det eventyrlige brislingkastet i Skeivik for 60 år siden, da 75 tonn brisling plutselig skaffet et notlag mer penger enn de hadde sett før. Vi ser fram til å høre mer fra Kolabygda i Strand Historielag.