Fiskaa.jpgcontrast1.jpg

Terje Iversen forteller fra Hodel

Referat fra temakveld på Torghuset, Jørpeland, onsdag 9-01-2019

 

 

 

Lokalhistorie og slektsgransking er populært: Rundt 50 frammøtte fylte biblioteket i Torghuset på Jørpeland onsdag 9. januar for å høre Terje Iversen fortelle om slekta på Hodl på Jørpeland og hvordan slektsgransking kan foregå i praksis med dagens digitale redskaper.

Iversens oldeforeldre Rasmus Ivarson Jørpeland og Anna Marie Pedersdatter kjøpte gården Hodl i 1864. Rasmus livnærte seg både som småbruker, sjømann og jekteskipper. Han døde 48 år gammel av lungebetennelse etter at skuta hans forliste i 1883. Fem år senere døde hustruen «av hjertesorg». Men de to rakk å få åtte barn.

Etter hvert som barna vokste opp, måtte de fleste ut – flere av dem emigrerte til Amerika, mens noen ble værende igjen i Strand og andre steder i Rogaland. Slik var det i mange av datidens barnerike familier. De som utvandret til Amerika, slo seg ofte ned i samme område som andre slektninger og venner. Flere av Iversens slektninger ble naboer i Minnesota.

De som ble igjen i gamlelandet, kombinerte gjerne småbruk med jektefart og perioder til sjøs, en kombinasjon som ikke minst var vanlig på Jørpeland og ellers i Strand – før industrien kom og trengte mye arbeidskraft.

Iversen redegjorde også for hvordan han hadde funnet fram til opplysninger om slekta både her hjemme og i Amerika. Nøkkelen til mye informasjon ligger i www.digitalarkivet.no, der panteregisteret kan gi opplysninger om eiendom, kjøp og salg av gårder, og der folketellinger, kirkebøker og klokkerbøker også kan gi verdifull informasjon. www.slektogdata.no er også en god innfallsport, i likhet med en rekke andre nettsteder, både norske og amerikanske.

Se gjerne også Iversens hjemmeside http://www.123hjemmeside.no/2012family/ og Strand historielags hjemmeside http://strandhistorie.no/.

Joomla templates by a4joomla