Fiskaa.jpgcontrast1.jpg

Slektskveld 9-10-2019

Slektshistorie fra Nag og Fjelde

Ove Sandvik forteller.

 

Slektshistorie fra Nag og Fjelde

(Referat fra møte i Strand historielag onsdag 9. oktober 2019)

- Slektsgransking er mest interessant når du får kjøtt på beinet, erklærte Ove Sandvik i et lærerikt og underholdende kåseri for rundt 40 frammøtte i Strand historielag onsdag kveld. Han fortalte at det var litt tilfeldig at han hadde begynt med slektsgransking, blant annet ved å komme over en gammel slektstavle fra Tysvær. – I begynnelsen lette jeg etter flest mulig navn, og havnet etter hvert helt tilbake på 1700-tallet. Men så syntes jeg det ble mer interessant å få mer kjøtt på beina, få vite litt mer om hva forfedrene hadde drevet med.

Som de fleste strandbuer har Ove Sandvik forfedre fra mange forskjellige steder i Rogaland – Tysvær, Høle og Bjerkreim, blant annet. Men det var slekta på Nag og Fjelde han konsentrerte seg om. På Nag er han kommet tilbake til 1785, på Fjelde helt tilbake til 1500, tallet, men han begynte fortellingen midt på 1800-tallet med Torbjørn og Steinvor Fjelde på «Flådå» på Øvre Fjelde og Tore og Malena Nag på Runnane på Nag. De fikk henholdsvis sju og åtte barn, så det er blitt mange etterkommere. Ove Sandvik redegjorde kort for hver enkelt av dem, og til sammen dannet det et bilde som ikke var uvanlig for den tidens Strand, Rogaland og Norge: Noen overtok gården, noen dro til byen og slo seg ned der, noen dro på fiske eller til sjøs, og ganske mange utvandret til Amerika.

To av dem ble født samme året, i 1860 – Tore fra Fjelde og Eli fra Nag, Ove Sandviks oldeforeldre. De ble konfirmert sammen i Strand gamle kirke i 1874, og giftet seg i den nye kirken samme sted i 1883. Sammen fikk de sju barn. Som så mange andre i Strand og Ryfylke kombinerte de jordbruk og fiske, og Tore Fjelde likte nok det siste bedre enn det første. Paret ble boende på Fjelde til 1909, da Tore solgte gården og flyttet til en liten gård han hadde kjøpt på Ullandhaug. I 1912 solgte han den også og kjøpte en annen gård på Madla, som han igjen solgte i 1918. Deretter bodde de noen år i Stavanger, hvor Tore livnærte seg som fisker. Men i 1920 flyttet de tilbake til Jørpeland og bygde hus på Tungland. Tore døde i 1929, Eli i 1942. De har mange etterkommere i Strand.

Ove Sandvik redegjorde også for en del av kildene han hadde brukt: Gards- og ættesoger, Digitalarkivet.no, Nasjonalbiblioteket, Stavanger Aftenblads digitale arkiv, amerikanske avisarkiv. Bilder hadde han dels fått av slektninger, dels funnet i bygdebøker. Flere av Ove Sandviks slektshistorier kan du lese på bloggen hans: https://blogg-ove.blogspot.com/.

Referent: Harald Maaland

Joomla templates by a4joomla