Ei god hestehistorie skulle vel strandafolket tåla oppunder jul? Forteljingasom fylgjer er nok på kant med sanninga på fleire punkt. Hesten, som det her er tale om, var neppe så heroisk som forteljaren vil ha oss til å tru. Rett nok skulle det ha vore ein hest på Jøssang som merkte seg ut. Men at det var slike dimensjonar over han som stykket gjev inntrykk av, er det ingen grann til å rekna med. Med dette in mente tør det likevel stå fast at det i det minste er ei artig soge, så god lesnad.

Torgeir Bjørnaraa i «Lørdagskvelden» 1. mai, 25/6 1920, fra Strandhogg 1-1985

 

 

Paa Jøssang i Ryfylke hadde de en hingst, som var noget mer end vanlig klok og djerv. Bjørnen var tit ute efter fæet i den tiden og syntes særlig at ha lagt sin elsk paa hesterne. Han syntes rimeligvis det smakte mere av «sport» at jage dem end nogen stakkars gjeter eller sauer.

Det var helst om nætterne han var ute. Og den kloke hingsten brukte derfor at samle de andre hestene i grænden hver kveld i en flok. Og flokken holdt sig paa et sted, hvor der var fri utsigt til alle kanter og derfor ikke saa let for bjørnen at gaa til angrep.

En nat hændte det allikevel, at udyret fik tak i en unghest, som hadde lagt sig et stykke fra de andre. Men hesten skrek høit da den kjendte bjørnetænderne og klørne i sig, og saa kom hingsten som en stormvind og satte ret paa. Han bet først efter bjørnen. Men bjørnen slog med den ene lappen mens han holdt unghesten med den andre, rispet ham i halsen med klørne. Saa braasnudde hingsten og spændte med begge bakbenene, og den ene traf bjørnen i skallen, saa han stupte bevistløs. Og saa slap unghe­sten undav den gangen, uten at ha faat noget større mén.

Men bjørnen var en «slagbjørn» av rette slaget og gav ikke op hestejagten for saa litet som en bevistløshet. Harmen over uheldet tirret ham tvertom op. 
«Brr-umm!» sa han. «Faar jeg bare denne hornpotede mennesketrællen under labben eller tænderne engang til, saa skal han ikke slippe saa let som sidst!» Og han deiset til mosetuere, så de føk, slængte store kam-pestener omkring sig, rispet trælægger med tænderne og vred alentykke bjørker som vidjer med labberne. Og han snek sig efter hingsten og lurte paa ham i dage og uker. Og tilslut fik han anledning til at komme ind paa den og hoppe op paa ryggen hans, før han viste av nogen ting.
 
Angrepet kom saa braat og uventet, at hesten blev rent vetskræmt og satte paa sprang med den uhyggelige rytter, som klænget sig fast med klør og tænder i hals og ryg. Nedover skogen og hjemover mot gaarden bar det, for hesten syntes at kjende paa sig, at der maate hjælpen være at finde. Ind paa tunet kom han i susende firsprang og fræste og ildknegget og skrek. Og folk kom ut og saa hvad som stod paa.

Men kvindfolkene blev mest vetskræmte, og en kone som var hjemme hadde ikke andre vaaben at ta til end en øks og staur og vaaket sig ikke indpaa. Omkring på tunet og rundt i husene gik det vilde løpet. Hesten bykste og ristet og kastet sig og satte avsted i travende firsprang. Men like litet hjalp det. Bjørnen hang som en borre og boret klør og tænder dypere og dypere ind. 
Og da hesten endelig skjønte, at han ikke kunde faa hjælpen der han ventet at finde den, satte han tilskogs igjen.

Men nu rendte han ind i de tætteste skogsnarene og under trær med lave og sterke grener. Bjørnen fik slag paa slag, brummet og brølte - men holdt fast. Tilslut tok det allikevel for haardt paa ham. Og saa slap han taket med den ene labben for at hake sig fast med den anden. Men saa rykket den ogsaa kjæften løs, og tilslut blev han sopt i marken saa det sang.

Og da hesten nu var kvit rytteren sin, saa satte han igjen paa sprang hjem. Og nu fik han hjælp. Han slap ind i stalden og blev forbundet og stellet. Og han kom sig igjen, endda han var frygtelig oprevet. 
Bjørnen hadde sandsynligvis faat nok av gampejagt. For hestene der i grænden fik være i fred en lang tid fremover.

Torgeir Bjørnaraa